image missing

Hvithalehjort (Odocoileus virginianus), eller virginiahjort som den også blir kalt, er et grasiøst og relativt stort medlem av hjortefamilien (Cervidae). Bukken (hanndyret) kan bli opptil 140 kg, mens hinden (hunndyret) kan nå en vekt på rundt 115 kg. Kalven har lyse flekker i den rødbrune pelsen. Felles for alle hvithalehjorter er den karakteristiske, melkehvite halen, som reiser seg når hvithalehjorten blir skremt og virker som et varselsystem for andre hjorter.

Hvithalejorten har utmerket hørsel, luktesans og syn, og kan lett finne ut om det finnes mennesker eller andre fiender rundt den. Selv når den spiser er den på vakt, og tar ofte småpauser i spisingen for å kikke seg rundt. Når en hvithalehjort oppdager at det er fare på ferde rundt den, løfter den hodet og stirrer i retning hvor faren befinner seg. Samtidig blir både hørselen og luktesansen skjerpet, for å fange opp alt som er mistenkelig.

Hvithalehjorten er for det meste et nattdyr, men man kan se den når som helst på dagen. De spiser for det meste tidlig om morgenen eller ved solnedgang. Om vinteren danner hvithalehjorten noen ganger enorme flokker på over hundre dyr.